Otsikolla ei ole oikein mitään yhteyttä merkinnän kanssa, mutta se sisältää olennaisen osan sitä, miksi viihdyn täällä  Koettakaa nyt hoitaa asiat niin, että kun täältä palataan suomeen niin sielläkin olisi Kfc!

Kolmas viikko Mlada Boleslavia aluillaan. Uskomatonta! En tosin osaa sanoa, että onko aika mennyt nopeasti vai ei. Kai se on  Välillä vain tuntuu siltä, että täällä kuolee pystyyn tylsyyteen. Kaupungista tosin löytyy ainakin pari ostoskeskusta, joissa on ollut mukava pyöriä. Ja on sitä oluttakin maisteltu. Kaupassa puolitoista- kaksi litraa olutta saa 20 kruunuun, joka on noin 70-80 senttiä euroissa. Lauantaina käytiin tsekkaamassa paikallinen yökerho Koliba, jossa oli juurikin meille passelisti ysäribileet. Bomfunkia ja Darudea soimaan ja suomitiimillä oli hauskaa! Tosin allekirjoittanut meinasi torkahtaa baariin, tämä johtui joko mielenhäiriön aiheuttamasta tylsyydestä tai kokemastani pahoinvoinnista aloittelujen aikana. Biletystä aiomme harrastaa myös Prahassa, jossa on paljon isommat ympyrät kuin täällä ja Erasmuksiakin kuulemma 400, joka on viisikymmenkertainen määrä tämän kylän Erasmuksiin. Prahasta lisää, kun siitä on jotain kerrottavaa.

Tänään käynnistyi myös toinen kouluviikkomme. Viime viikolla karsimme opinnoistamme kiinan kielen, sillä meille heräsi suuri aavistus, että kyseinen kurssi ei välttämättä ole edes englanniksi ja kaikenlisäksi kyse taisi ollakin jatkokurssista. Lisäksi pakko myöntää, että tšekin kieli on varmasti tarpeeksi haastavaa, eikä vähintään sen vuoksi, että opettajamme puhuu englantia yhtä hyvin kuin keskiverto kymmenenvuotias. Tällä hetkellä opintoihimme kuuluu siis johtamisen kurssi, joka painottuu kulttuurieroihin, strategista markkinointia, EU lakia, yrittäjyyttä sekä porukan jakaneet tilastotiede ja autoteollisuuteen keskittyvä markkinoinnin kurssi. Opettajat ovat hieman erilaisia täällä kuin suomessa. Ensinnäkin pakko antaa iso kiitos heidän englanninkielen taidolleen, joka on uskomattoman hyvä. Lisäksi he ovat paljon suorapuheisempia ja osa hyvinkin temperamenttisia. Vääriä vastauksia ei välttämättä ole, mutta täällä kyllä huomaat, jos vastauksesi ei ole ihan sitä, mitä opettaja hakee. Uskon todellakin, että tämä vaihtokokemus antaa meille todella paljon myös opintojen kannalta. Lisäksi opintojen kohtaan on pakko mainita, että tänään yliopiston aulassa näimme yllättävän näyn. Kauhavalla opettava Jorma Imppola on saapunut kaupunkiin! Jäämme innolla odottamaan, pääsemmekö kokemaan oluenhuuruisia iltoja hänen seurassaan.

 

Viikko alkoi myös tehokkaalla aamujumpalla. Normaalisti siis kuljemme kouluun bussilla, joka on kätevä tapa kulkea Mladassa. Aamulla marssimme pysäkille ja huomasimme jotain epätavallista, bussi nimittäin ei tullutkaan ajoissa. Näitä ei ole kohdallemme sattunut juurikaan. Odoteltuamme bussia jonkin aikaa, eräs tyttö tuli juttelemaan meille ja kuulemma edellinenkään bussi ei ollut mennyt. Joten niin alkoi kahden kilometrin patikointi kouluun. Mikä ihana tapa aloittaa viikko, kuin kiipeillä ihan liian paljon portaita. Kouluun saavuimme vain muutaman minuutin myöhässä. Emme kuitenkaan olleet liikaa myöhässä, sillä edes opettaja ei ollut vielä tullut, kuulemma oli jotain ongelmia auton kanssa. Odottaminen jatkui ja jatkui. Lopulta meille tultiin kertomaan, että tunti on peruttu, koska kyseinen opettaja on jumissa ruuhkassa, eikä liikenne kulje juurikaan. Ei muuta kuin odottamaan seuraavaa tuntia. Silloin saimme kuulla, että käytännössä koko kaupunki on jumissa, koska jossain valtatiellä, on kaatunut rekka ja tämä vaikuttaa myös keskustan liikenteeseen. Myös Skodan tehdas sai ilmeisesti kärsiä osansa sillä, heidän logistiikkansa perustuu siihen, että kaikki osat ovat paikalla tiettyyn aikaan, eikä varastointia pahemmin harrasteta. Iltaan mennessä ongelma kuitenkin korjaantui ja jo iltapäivällä bussitkin kulkivat. (Linkki rekkakuvaan: http://boleslavsky.denik.cz/multimedia/galerie/267124.html?section=1,28


Viimeisenä kohtana tähän blogiin on pakko mainita paikallinen mummokulttuuri. Olen aivan ihastunut näihin vanhempiin rouviin täällä. En tiedä onko näitä mummoja koko tsekki pullollaan, mutta ainakin Mlada Boleslavin mummot ovat aivan mahtavia! Tuntuu, että täällä kaikki yli 60- vuotiaat tuntevat toisensa ja rupattelevat kaikkialla. Täällä mummot tulevat juttelemaan myös nuoremmille ihmisille, jopa vaihto-opiskelijoille, joitten kanssa heillä ei ole yhteistä kieltä. Suomessa tuskin koskaan ei näkisi vastaavaa tilannetta. Olen reilussa kahdessa viikossa joutunut jo muutaman kerran tilanteeseen, jossa mummo tulee juttelemaan ja vaikka miten selitän, etten häntä ymmärrä, olen mukana keskustelussa, jossa mummo juttelee ja minä vain hymyilen nätisti ja nauran silloin kun mummokin. Odotan innolla, että tšekin taitoni kehittyy ja pääsen joskus jopa vastaamaankin näille sydämenvalloittajamummoille.

Tällä viikolla on luvassa ilmeisesti lätkämatsi! Joku koulun iso herra haluaa viedä meidät Erasmukset keskiviikkona katsomaan jääkiekkoa. Sitä odotellaan innolla. Me suomalaiset ollaan muutenkin saatu jo vähäsen huomiota viimeviikkoisen vuoksi, kun Suomi pudotti Tšekin olympiajääkiekosta.  

Voikaa kaikki hyvin missä ikinä blogia luettekin!

-Hellu